In Amsterdam steeg de AEX-index met 10,09 punten tot 307,31 punten. Dat is een winst van 3,4 procent. De MidKap-index kreeg er 3,1 procent bij en steeg daarmee tot 504,58 punten. In Frankfurt en Parijs stegen de beurzen 4,3 en 4,8 procent. In Madrid en Milaan gingen de graadmeters 6 tot 7 procent omhoog. De FTSE-index in Londen bleef relatief achter, met een winst van 1,4 procent.

De beurzen maakten met hun dagwinsten nog iets goed van de verliezen die in het eerste halfjaar van 2012 werden geleden. De AEX sloot vrijdag 1,6 procent onder de stand waarmee 2011 werd afgesloten. Dehoofdgraadmeter kwam bijna 9 procent lager uit dan het hoogste punt van dit halfjaar (337,20 punten), dat op 16 maart werd bereikt.

ESM

De Europese leiders besloten in de nacht van donderdag op vrijdag onder meer dat het noodfonds ESM direct de noodlijdende bankensector in Spanje kan helpen en ook obligaties van eurolanden kan gaan kopen. Ook komt er een vorm van gezamenlijk bankentoezicht.

De Europese afspraken pakten vooral voor bankaandelen goed uit. In Amsterdam was ING de uitblinker met een koerswinst van 9,3 procent. In Parijs wonnen Société Générale, Crédit Agricole en BNP Paribas 9 tot 10 procent. Deutsche Bank en Commerzbank werden in Frankfurt circa 6 procent hoger gewaardeerd.

Rentes

De besluiten dreven de rentes op Spaanse en Italiaanse obligaties scherp omlaag. Het rendement op 10-jarige Spaanse leningen zakte van 7 naar 6,4 procent. De rente op vergelijkbare Italiaanse leningen ging van 6,3 naar 5,8 procent. Ondanks de daling blijven de rentes gevaarlijk hoog.

Uitzender Randstad kondigde vrijdagochtend een reorganisatie aan in Nederland en Duitsland. Door de slechte economische omstandigheden wordt een niet nader gespecificeerd aantal arbeidsplaatsen geschrapt. Analisten zagen een verkapte winstwaarschuwing in de aankondiging. Beleggers zetten het aandeel echter op een winst van 4,3 procent.

Euro

De waarde van de euro ging dankzij de Europese afspraken ook flink omhoog. De Europese eenheidsmunt werd vrijdagmiddag voor 1,2670 dollar verhandeld, tegen 1,2430 dollar aan het slot van de Europese beurshandel op donderdag.

Ook olie werd aanzienlijk duurder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met bijna 6 procent tot 82,20 dollar. Brentolie kostte met 95,40 dollar per vat 4,4 procent meer dan aan het begin van de dag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl